Det här receptet hittade jag i en spansk inredningstidning. Detta var inom ett år från det att vi flyttat hit, så jag kunde nästan ingen spanska. Så jag satt och översatte och sedan lagade jag och här är resultatet. En lättlagad fantastiskt god soppa, som blivit min mans favoritsoppa!

600 g almejas

1 lök

1 purjolök

2 potatisar stora eller 3-4 små

2 morötter stora dito ovan

40 g smör

500 ml mjölk

300 ml grädde

100 ml vitt vin

några stjälkar gräslök

½-1 färsk chili beroende på hur stark man gillar eller om man inte har

5 st cayennepeppar torkad, låt koka med. Tag upp 4, låt en vara kvar när du mixar soppan.

1 pkt rökt bacon ( 200 gram panceta)

Salt o peppar o timjan (gärna färsk)

Lägg musslorna i kallt vatten med en nypa salt, i 30 minuter för att avlägsna ev sand. (Eventuellt om ni inte har färska almejas, köp frysta och låt dem bara tina)

Häll vinet i en kastrull o lägg i musslorna och koka sakta tills de öppnar sig. Spara vätskan.

Skala morötter och purjolök,skär i tärningar, skala löken och hacka. Fräs lök, morötter och purjo samt lite bacon i 4-5 min. Vispa i mjölken och tillsätt den och grädden. Lägg i potatisen och låt koka med i 15 minuter, lägg i timjan, salt o peppar och chili alternativt de 5 st torkade cayennepeppar, när potatisen är klar ta upp 4 cayennepeppar. Mixa till en slät soppa.Lägg i musslor och vinet och krydda efter smak. Späd med mjölk,grädde eller vin om soppan är för tjock! Men den ska vara tjock. Skär baconet(absolut godast med rökt pancetta knaperstekt) och stek tills det är knaprigt.


 

 

Servera soppan med hackad gräslök, och knaperstekt rökt bacon.