Har provat göra en italiensk melanzane parmigiana, dvs en auberginegratäng . Riktigt god tycker jag. Här kommer receptet för 2 pers:

1 aubergine skivad på längden(enklast i mandolin) 

1-2 pkt mozzarella ca 125 gram (eller riven som finns här) 

150-200 gram parmesan färskriven

1 scharlottenlök

2 vitlöksklyftor

1 burk krossade tomater

1 uppvispat ägg

oregano/basilika

parmesan att riva 

 


Börja med att skära auberginen i långa remsor antingen med en osthyvel el dylikt. Går även att skiva. Salta och låt vara i 30 minuter för att få ut det mesta av vattnet. Skölj och torka. Under tiden gör man en tomatsås. Hacka scharlottenlöken och vitlöken och bryn i lite olja, häll i tomaterna och resten av ingredienserna och låt puttra i 20-25 minuter. Smaka av och låt svalna.

Hetta upp olja i en stekpanna så att det kommer att täcka aubergineskivorna. Lägg ner skivorna och låt dem bli gyllenbruna. Tag upp och lägg på ett hushållspapper så att all överflödig olja försvinner. Sätt ugnen på 180 grader.

Tag fram en eldfast form och lägg aubergineskivorna i ett lager, därpå tomatsås, sedan mozarellaost, sedan 2 msk uppvispat ägg och till sist paremsanosten. Fortsätt med 2 lager till, överst ska det vara parmesanost In i ugnen ca 30 minuter.  


minuter tills den är gyllene ovanpå. Låt vila en stund innan ni skär upp, den blir lättare att skära då. Servera som den är, eventuellt med en grönsallad.