Här kommer Bobotei (uttalas Ba-Bo-Tea) som är Sydafrikas nationalrätt. Det är en rätt som har sitt ursprung i Cape Malay (Cape Malay=afrikansk tradition som blandats med tradition som kom med slavar från Holland som oftast kom från Malaysia och Indonesien) som älskar sin curry. Här kommer rätten: 

2 skivor bröd (utan kanter)

1,25 dl mjölk

2 gula lökar hackade

2 msk olivolja

4 tsk curry

1 tsk kummin

1 tsk torkade örter (typ oregano m.fl)

½ tsk gurkmeja

2 vitlöksklyftor fint hackade

700 gram köttfärs

3/4 dl mango chutney

1 msk aprikosmarmelad

4 msk tomatpuré

1 citron både skal och juice

2 ägg L eller XL + resten av mjölken till brödet, samt ytterligare 1/2-3/4 dl

4 lagerblad

Salt & peppar

Lägg brödet i mjölken. Sätt ugnen på 175 grader. Häll olivolja i en gjutjärnsstekpanna, och lägg i lök, stek tills mjuk, tillsätt vitlök, curry, kummin, örter samt gurkmeja. Stek tills mjukt. Tillsätt köttfärsen och stek tills genomstekt. Tag av från plattan och tillsätt mango chutney, aprikosmarmelad, skalet från citronen, ½ av citronjuicen samt tomatpurén samt salt & peppar. (min man tyckte inte om citronsmaken, så smaka av och tag lite i taget)  

 


 Krama ur mjölken ur bröden (spara den till äggen) och dela den i små bitar, tillsätt till köttfärsen.  Smaka av, tillsätt mer salt,peppar eller vad ni tror saknas, det ska vara mycket smak. Vispa de 2 äggen med den resterande mjölken från brödet samt den 1/2-3/4 dl och smaksätt med salt och peppar. Häll äggen över köttfärsen och sätt in i ugnen ca 45 minuter tills den har fått fin färg. Blir nästan som en paj.