När jag var hemma i Sverige bakade jag en butterkaka med glutenfritt mjöl för min sons skull, och därför att jag innan i veckan hade bakat en äppelkaka och hade mandelmassa och vaniljkräm över. Här kommer receptet:

25 gram jäst

2,5 dl mjölk

75 gram smör

7 dl ca mjöl

0,75 dl strösocker

lite salt

Fyllning:

100 gram mjukt smör

50-100 gram mandelmassa

Vaniljkräm (jag hade färdigköpt Ekströms) enligt önskan

Mandelspån

Ägg till pensling

Smula ner jästen i en bunke, lös upp med ljummen mjölk. Tillsätt smöret i klickar varvat med mjöl och socker. Tillsätt salt och arbeta lätt samman tills det blir en smidig deg. Låt jäsa övertäckt till nästan dubbel storlek, 30–40 min.Ta upp degen och kavla ut en platta, ca 25x50 cm. Bred på smöret och riv grovt över mandelmassan. Rulla ihop och skär ca 4 cm breda bitar som läggs i en bakpappersklädd form, ca 24 cm i diam, med snittytan uppåt.Låt jäsa övertäckt tills degen reser sig igen efter lätt tryck, ca 35 min. Gör en fördjupning i varje bulle och klicka i vaniljkrämen.Vill ni göra egen finns det recept på flera av mina recept på äppelkaka, västergyllens äppelkaka, äppelkaka med mandelmassa osv. Pensla med ägg, strö över mandelspån, grädda i 200° i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Njut!