Jag och Einar var nyligen på ön La Palma, och där åt vi cheesecake glass a la El Hierro. Riktigt god och lite nyttigare.Så här kommer min tolkning.  Här har jag gjort 2 sorter med samma bas. Här kommer receptet:

250 gram mascarpone

100 gram färskost typ philadelphia

100-150 gram creme fraiche

1 dl socker

1-2 tsk vaniljsocker eller ½ vaniljstång

1-2 msk citronsaft

3 ägg delade i gulor och vitor

2 dl vispgrädde

Smaksättning: 

Mintlikör efter smak

Mörk choklad hackad 

Svart espresso

Några matskedar brandy

 


 

2 msk lakritspulver

Lite vatten

Koka upp och låt bli lite tjockare och svalna

Börja med att vispa 2 dl grädde, vispa sedan äggvitorna till hårt skum. Blanda samman mascarpone, färskost och creme fraiche och vispa i 1 dl socker och vispa/rör tills sockret smält. Tillsätt vaniljsockret eller fröna samt citronsaften. Jag brukar börja med 1 msk sedan tar jag i äggulorna. Därefter grädden och äggvitorna och vänder i försiktigt. Sedan brukar jag dela satsen i två eller flera delar och i den ena tar jag i lite mer citron eller kanske också/eller lite fläder. Sedan lägger jag den satsen i frysen. Rör om 1-2 gånger under infrysning. Den andra delen smaksatte jag med ca 2-3 msk mintlikör (hade jag hemma) och mörk hackad choklad. I en plastask den med och in i frysen. Rör under infrysningen. Låt frysa ca 4 timmar. Blanda gott starkt espressobarer med brandy och blanda samt om ni gillar lakrits blanda i lakritsröran. Dra gärna med en gaffel så blir det lite dekorativt. Servera med krokant om det passar, med färsk frukt eller kanske en chokladsås. Var och en som den gillar! Njut!

Tag fram en halvtimme innan ni ska servera. Till den första satsen kan man servera mortlade digestivekex (=finfördelade) eller ännu godare med karamelliserad och finhackad mandel. (almond crumble)