När jag var i Sydafrika 2018 åt jag för första gången flammkuchen. Hade jag aldrig provat innan. Det är en form av pizza fast med creme fraiche istället för tomatsås. Dessutom kan man göra degen utan jäst, vilket är en stor fördel om man har bråttom. Ursprunget lär vara Alsace, men äts även mycket i södra Tyskland och tydligen även i Österrike. Dock såg jag aldrig det på någon restaurang när jag bodde i Wien. Här kommer receeptet på 2 st:

 * 3 dl mjöl

* 0,75 dl vatten varmt
* 1 äggula (kan uteslutas) 
* ½ tsk salt
* 2 msk olivolja

Rör ihop alla ingredienser till en deg men tillsätt det varma vattnet sist. Degen ska vara ganska stel och inte fastna i händerna. Den här mängden räcker till ungefär två flammkuchen, där en knappt täcker en vanlig ugnsplåt. Låt degen vila i kylen 30-60 minuter, helst inlindad i plastfolie.

2 dl creme fraiche

1 gul lök tunnt skivad 

1 pkt mozzarella riven (+ ev blandad med västerbottenost riven) 150-200 gram

1 pkt rökt fläsk/rökt bacon ca 200 gram 

Svartpeppar rikligt

Sätt ugnen på 250 grader, låt en ugnsplåt vara i ugnen. Skiva löken tunnt och lägg i kallt vatten. Kavla ut degen riktigt tunnt på ett bakplåtspapper. Gör gärna en i taget. Bred över creme fraiche. Lägg på löken (tag upp ur vattnet) , lägg på baconet/fläsket och ha över rikligt med färskriven svartpeppar. Toppas med osten.Tag ut den varma plåten och för över flammkuchen på bakplåtspappret direkt på den heta plåten. In i ugnen 5-10 minuter, ska ha fin färg men passa så den inte bränns. Servera direkt. Så gott. Man kan servera en sallad på färsk spenat, olivolja, färskriven parmesam, salt, peppar(som man blandar med spenaten) samt några droppar balsamico på topp.Passar bra med öl eller ett gott Alsace vin.