Jag är halvdansk. Har dansk far och en del danska kusiner. Älskar dansk fläskesteg med brunede kartofler(karamelliserade), äppelmos, rödkål och sås. Många har även brysselkål till. Här kommer receptet:

Dansk fläskstek

1,5-2 kg antingen kam eller kotlett med ordentlig svål

Pepparkorn svarta en handful och lagerblad ca 6-8 styck

Havssalt

Det bästa är när slaktaren skär 0,5 cm skåror i svålen ned till där köttet börjar (ska inte skära i köttet) annars får man själv göra det.Lägg pepparkorn och lagerblad i en ugnsfast form och lägg i steken med svålen nedåt och fyll på med vatten så att det täcker svålen. Salta och peppra. Sätt in i förvärmd ugn på 250 grader 15-20 minuter. Tag ut steken, vänd den och torka den. Jag har lärt mig ett knep från de som gör cripsy pork belly och det är att se till att svålen är ordentligt torr, och att den är i samma höjd (lägg gärna lite folie under så att den kommer upp). Häll upp lite vit vinäger och pensla svålen med denna. Salta sedan med havssalt. sätt in i ugnen till 55-60 grader, i ugnsvärme 105 grader. Och antingen höjer ni sedan ugnen till 200-225 grader eller låter ni steken svalna och lägger i kylen till nästa dag, och då sätter ni in i ugnen på 200-225 garder, sätter termometern på 74-78 grader  (bra om man vill förbereda) men först penslar ni svålen med lite (oliv)olja.  Jag lovar att svålen blir riktigt krispig och knaprig. Ta ut ugnsformen och låt vila. Under tiden,häll (gm sil) av buljongen och gör sås på denna.(2 msk smör smält+1½ msk mjöl samt ca 2-2,5 dl mjölk och grädde och skyn)  Servera med små kokta potatis som man kan steka lite i smör och strösocker (ca en klick smör och 1 tsk strösocker på ganska hög värme, skakas) så att det blir brunede kartofler, går fort. Servera med rödkål(recept nedan) och äppelmos och ev brysselkål.  Eller en god sallad på rödkål och apelsin om man vill ha det lite magrare. NJUT!

Rödkål:½ rödkålshuvud

1-2 äpplen (beroende på storlek)

1 gul lök

½-1 dl vatten

1-2 msk äppelcidervinäger

2-4 msk sirap (beroende på hur söt man vill ha den)

2-3 msk vinbärsgelé (eller svart vinbärssaft) 

3 malda kryddnejlikor (kan man göra i mortel) 

Salt, peppar

 1. Strimla rödkål.
 2. Skala och skiva löken plus äpplen.
 3. Bryn rödkål, lök och äpplen med gelén och sirapen (honungen).
 4. Ha i vinägern, vatten och kryddnejlikor.
 5. Koka ihop och rör så det inte bränns. Klart efter ca 50 minuter.
 6. Salta och peppra efter smak.

Brysselkål med bacon

 • 500 g färsk brysselkål
 • 140 g bacon
 • 2 schalottenlökar, finhackade
 • 1 msk smör
 • 1 msk ljus sirap
 • salt och svartpeppar
  1. Ansa brysselkålen och lägg i en kastrull med kokande vatten, låt koka 2–3 min beroende på storlek. Kyl ner i iskallt vatten.
  2. Strimla baconet och stek knaprigt. Tillsätt löken och sedan brysselkål, smör och sirap. Låt allt bli varmt. Smaka av.