Här kommer ett recept på en ragu eller gryta eller vad man nu ska kalla det. Perfekt att sätta in i ugnen när man går och lägger sig på kvällen, stänga av på morgonen, och fixa till enkelt på kvällen tillsammans med lite färsk tagliatelle eller vad man gillar. Här kommer receptet för 6 personer:

600-800 gram högrev
100 g rotselleri
2 stora morötter
1 stor gul lök
3–4 vitlöksklyftor
300 g rökt sidfläsk
1/2 dl olivolja
3 msk tomatpuré

2 dl vitt vin
2 burkar krossade tomater
3 msk kalvfond
2–3 lagerblad
3 tsk torkad timjan eller färsk
2 tsk torkad oregano
2 tsk socker
Salt och nymald svartpeppar

 

Sätt ugnen på 80-85 grader. Tärna rotfrukter och lök fint. Hacka vitlöksklyftorna och tärna fläsket. Putsa köttet från hinnor och överflödigt fett. Hetta upp olivoljan i en stor panna och fräs först rotfrukter, lök och vitlök så att det får lite färg.Rör i tomatpurén och låt den fräsa med ett par minuter. Lägg över allt i en stor gryta som tål ugnsvärme. Fräs sedan sidfläsket och lägg över det i grytan. Bryn köttet runtom och lägg även det i grytan. Häll i vin, tomater och fond samt kryddor. Sätt på lock och ställ in grytan i ugnen i 8-10 timmar.Börja med 8, jag satte in 2 timmar till. 


Ta ut grytan och smaka av med socker, salt och peppar. Bjud pasta och grovriven parmesan till. Gärna ett glas gott rött vin till.