Den här soppan har inget med bröllop att göra. Den kallas så för att smakerna gifter sig så bra. Soppan brukar serveras till jul och påsk. Detta är en soppa från Neapel och det finns säkert ett recept i varje hem. Här kommer min variant: Jag gjorde egen buljong och kokte kycklingen själv, men om man arbetar och inte har tid kan man koka kycklingfiléer i kycklingbuljong, då går det mycket fortare. I flera recept har man både kycklingkött och kycklingköttbullar, eller bara köttbullar. Recept på kycklingköttbullar med vitlök och parmesan finns längre ner i receptet.

1 höna/kyckling på 1-1,5 kg (eller kycklingfiléer om ni gör på färdig buljong)

800 gram högrev eller liknande

600 gram italienska korvar färska inte torkade

3 selleristjälkar

2 morötter

1 gul lök

10 vitpepparkorn

2 lagerblad

1 bunt persilja

1 kryddnejlika

Några kvistar timjan

några tsk av gurkört samt maskrosblad torkade (eller om ni har färska)

Rengör kycklingen, dela högreven i bitar och lägg i en stor kastrull, lägg i alla kryddor och fyll på med 3-5 liter vatten. Lägg även i korvarna. Koka upp och låt sjuda (jag skummade av emellanåt) i 3-4 timmar. Tag upp kycklingen och tag bort skinnet och alla ben så att det bara är mört kött kvar. Gör likadant med högreven, ta bort fett och senor. Sila resten av buljongen och häll över i en ny gryta. Detta kan ni hoppa över om ni gör på färdig buljong.

Gör då istället så här:

Ta 2-4 kycklingbuljongtärningar och koka upp och lägg ner kycklingen i detta. Men då räcker det kanske med 2 kycklingfiléer, och gör istället några kycklingköttbullar. Blanda 400 gram kycklingfärs med ½ hackad lök, 2 finhackade vitlöksklyftor, 1 skiva vitt bröd finhackat (istället för ströbröd) samt hackad persilja. Tillsätt 1 ägg och ca 1 dl riven parmesan. Gör små köttbullar och stek dem. Ni kan också ha italiensk korv (salchichia napoletana) som ni skär i slantar och steker, de man köper här har så tunt fjälster (skinn) att man tar bort det.

Antingen silar ni nu soppan (ni som kokt kycklingen med kryddor), ni andra har redan färdig buljong/soppa. Nu förbereder ni grönsakerna. Man får köpa det som finns där man bor. Här på Teneriffa har vi inte samma som i Italien.

500 gram grönkål eller annan kål (här heter det escarola) hacka denna 500 gram savoykål hackad

2 morötter i mindre bitar

1 blekselleristjälk i mindre bitar

lite pasta 

samt de örter och kryddor man vill ha i. 

Koka upp buljongen och lägg i grönsakerna och pastan och koka ca 10 minuter. Lägg i köttet/köttbullarna samt korven. Riv över parmesan och servera rykande het. Ett alternativ jag testade är att vispa upp 2 ägg i en skål, tillsätta parmesan (tror jag tog 1 dl eller mer) och vispa och sedan hälla ner i soppan. Eftersom det av detta blev så mycket buljong/soppa gjorde jag 1/3 med ravioli (bättre med tortellini) som jag hade hemma, samt hackade färska tomater, 1 chili finhackad, färsk spenat och endast korvbitar i. Så får man lite variation. Jag frös också in några förpackningar vilket går utmärkt. 

Ni kan också steka några skivor rustikt bröd och riva över parmesan och servera till. Smaklig måltid.