Hittade en paj gjord som en julgran på en italiensk sida. Alltid kul, så jag beslöt mig för att prova. Här kommer receptet och bilder på hur man gör:

1 rund smördeg

 1. 200 gr färsk ricotta

 2. 100 gr kokt skinka

 3. 2 msk grön pesto

 4. 10 oliver

 5. Riven scamorza eller annan ost

 6. 1 äggula för att pensla
 7. granatäpple att garnera med
 8.  


   

   


 9. Tag ut smördegen på ett mjölat underlag, vänd den så att den har lite mjöl på båda sidor. Lägg den sedan på bakpapper på en plåt. (jag gjorde inte det, men lite bökigt att flytta den färdiga granen till plåten) Sätt ugnen på 160 grader. Skär nu den kokta skinkan i 2-3 cm långa bitar och skär en gång på andra håller så det blir små fyrkanter, blanda med ricottan, blanda blandningen i en skål. Tillsätt 5-6 oliver skurna i tunna skivor och 2 matskedar god grön pesto, blanda väl tills en ganska krämig fyllning bildas.Skär nu (inte igenom) en triangel på degen och lägg blandningen på den. Spara ca 1 cm från triangelns kanter och gör ytterligare åtta sidosnitt, både till höger och till vänster. Skär till sist en liten del under triangeln för att bilda stammen.

  Stäng trädet med början från spetsen och korsa först på ena sidan och sedan på den andra, se till att täcka all fyllning väl. Innan du stänger de två sista, stäng de två laterala nedan. Täck nu hälften av stammen med lite genuesisk pesto, några bitar kokt skinka och en näve riven scamorzaost och vik den i två delar för att stänga den. Pensla med ägget. Rulla små degbitar och ganera. Pensla även dessa med ägg. In i ugnen i ca 50 minuter till 1 timme. Tag ut och garnera med oliver och granatäpple.