Söndagsmiddag, detta är något speciellt för mig. Därför känns det extra tråkigt att mina barn inte bor i närheten så jag kan bjuda hem dem på söndagsmiddag. Försöker laga när jag är i Malmö och hälsar på. Idag var jag så sugen på något med gräddsås. Jag hade frysna kalkonlår i frysen. Håll till godo!

2 personer

 2 kalkonlår

Rosmarin, Timjan, Salvia

1 stor sötpotatis

2-3 morötter

1-2 röd lökar i klyftor

Zucchini, paprika

1-2 dl hönsbuljong

Grädde

Lite grönmögelost

Gelé

 


Tina frysta kalkonlår, torka dem. Lägg kryddorna i en mortel och mortla dem. Gnid in kalkonen med dem samt peppra. Lägg kalkonen på ett ugnssäkert fat och sätt in i ugnen på 175 grader ca 45 min-1 timma beroende på hur stora kalkonlåren är. Jag brukar ta ut och sätta i min elektroniska ugnstermometer för att ta reda på om det är klart. Ska vara 70 grader! Skala morötterna, löken och sötpotatisen och lägg bredvid kalkonlåren. Häll på buljongen. In i ugnen ca 30 minuter till. Löken och paprikan kan läggas in sist efter ca 15 minuter gått.

Häll av skyn, tillsätt grädden och mögelosten och koka upp. Man kan givetvis också använda creme fraiche eller 1 msk mjöl utblandat i lite mjölk.Smaka av med soja, peppar och lite gelé.