En svensk klassiker! Servera gärna med en öl och en snaps till helg, annars lättöl.

1-1,5 kg oxbringa alt kalvbringa om det finns(vacuno-carne para cocido)

1  gul lök samt 1 purjolök

2+2 morötter

rotselleri, palsternacka

10 vitpepparkorn

2-3 lagerblad

SÅS:

2 msk smör

3 msk vetemjöl

ca 4-5 dl buljong silat från köttet

1,5-2 dl grädde

ca 2-3 tsk 12% ättika (eller vitvinsvinäger) samt ca 2 tsk socker

1,5 dl riven pepparrot, alt. wasabi 

 1. Koka antingen bringan hel (ddet gamla klassiska sättet) eller gör det enklare för er, och dela köttet i fyrkanter, då slipper ni hela processen under punkt 4 och 6 nedan. Fyll en rymlig kastrull till drygt hälften med vatten och låt det koka upp. Spola av köttet under rinnande kallt vatten och lägg det försiktigt i det kokande vattnet.Skala 1 gul lök och lägg i grytan. Avvakta nytt uppkok och skumma av ytan med en slev.
  2. Anpassa nu värmen så att det hela fortsättningsvis bara sjuder. Skala och ansa grönsakerna och dela dem i stora bitar och lägg i grönsakerna tillsammans med kryddorna samt tillsätt ca 2 tsk salt per liter vatten.
  3. Låt nu oxbringan koka sakta ca 2 timmar beroende på tjockleken. Har ni mindre bitar går det lite fortare. När det återstår ca 30 minuter (uppskattning) lägger jag i nya morötter/grönsaker jag vill ha i, och tar upp de gamla.  Detta för att jag vill ha dem al dente. Det är viktigt att köttet blir välkokt, så att du med lätthet kan sticka en gaffel genom köttet, och den ska också lossna från köttet utan motstånd när bringan är färdig.
  (4. Lyft upp oxbringan med hjälp av en hålslev och lägg den på ett fat. Placera ett skärbräde eller fat ovanpå med en tyngd (t ex en stor gryta med kallt vatten) allra överst. Låt nu oxbringan kallna under press så går det sedan lättare att skära den i snygga skivor)
  5. Pepparrotssås: Sila upp 5-6 dl av kokbuljongen och skumma den fettfri. Fräs 2 msk smör med mjölet utan att det får färg. Späd med buljongen i omgångar under uppkok och vispning. Tillsätt grädden och låt såsen koka sakta 8-10 minuter, tillsätt ättika/ vinäger och socker tills ni hittar rätt smak/balans. Lägg i kött och pepparroten. Krydda med salt och peppar.
  ( Skär nu bort ev synligt fett från den kylskåpskalla oxbringan och skär den sedan i drygt 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i en panna med lock och värm bringan försiktigt i resterande buljong från koket 

 2. 6.Servera oxbringan med nykokt potatis, lättkokta blandgrönsaker och pepparrotssås. Servera gärna lite nyriven pepparrot i en skål bredvid.

   

 3.