Igår provade jag Tareq Taylors köttbullar. Jättegoda, men jag tycker att mitt recept jag brukar göra också är gott. Det fiffiga med dessa var att jag lärde mig att lägga smeten i en sprits och trycka ut små köttbullar. Blev hur bra som helst. Tack för tipset! Sedan lägger man dem på en plåt med bakplåtspapper och bakar i ugnen ca 10-12, därefter steker man dem färdigt i pannan. Tareq serverar dem med gräddsås med ansjovis i, i Sverige är ju ansjovis skarpsill, här har vi "äkta" ansjovis som smakar mycket mer, så om ni som jag bor utomlands, tag endast 1 till max 2 ansjovisfileér annars tar de överhanden och smakar för mycket i såsen. Här är receptet:

500 gram blandfärs

1 dl ströbröd

1 dl mjölk

1 ägg

1 gul lök

2 krm kryddpeppar

3 krm svartpeppar

1½ tsk salt

Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla 10 minuter, blanda därefter i resten. Löken ska vara finhackad eller helst riven eller körd i lökhackare. Det bästa är att blanda allt med händerna, så ser man att det blivit ordentligt blandat. Tag fram en spritspåse och fyll i färsen, jag satte inte in en speciell sprits utan lät den vara som den är. Man kan säkert använda en plastpåse av lite grövre kvalitet och klippa hål. Tryck nu ut köttbullar, rulla dem lite och lägg på en plåts med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen på 150 grader, 10-12 minuter. Stek dem därefter färdiga i stekpannan. Jag fick 32 köttbullar, så jag stekte i 2 omgångar.

När detta är klart häll i 1 dl vatten i stekpanna, 2 dl grädde och 3 msk kalvfond och 3 ansjovisfiléer (eller typ 1 om ni bor här) och 2 msk svartvinbärsgelé. Koka samman och smaka av med salt & peppar. Servera med potatismos och pressgurka (eller lingon). Recept på pressgurka finns under pannbiff med lök.