När jag skulle göra julköttbullarna här på Teneriffa kom jag på ett gammalt recept man gjorde på 70-talet (tror jag). Först var jag hos den tyske kötthandlarn och köpte nymalen färs 1 kg, eftersom Einar inte bara ville ha köttbullar utan även var sugen på köttfärslimpa med gräddsås. Därefter var jag i frukt affären och skulle handla råvaror när jag välte ner en påse med Knorrs Löksoppa. Det var då jag kom ihåg. Mannen tyckte de blev underbart goda, så varsågod:

Köttbullar och köttfärslimpa med fransk löksoppa 

 


1 kg blandfärs

1 dl havregryn

1-2 dl mjölk (uteslut vid köttfärslimpa)

2 ägg

2 dl creme fraiche(uteslut vid köttbullar)

1 dl matlagningsgrädde (uteslut vid köttbullar)

1 påse fransk löksoppa (kan uteslutas om man inte hittar, hacka fint eller riv istället 1 lök och stek och låt kallna)

svartpeppar Sås:

1-1½ msk smör

1-1½ msk vetemjöl eller maizena vid allergi

2-3 dl kalvfond

1-2 dl vispgrädde

1 msk svartvinbärsgelé

Salt, peppar

Dela färsen i 2 skålar, då det är lite olika ingredienser. Blanda färsen så den blir smidig. Smöra en avlång form . Lägg i  köttfärsen ca ½ kg. In i ugnen 200 grader ca 30-40 minuter. Till köttfärslimpan brukar jag göra en champinjonsås, men idag bestämde jag mig för en gräddsås. Tag ca 1-1,5 msk smör och bryn tills färgen är gulbrun, ta i lika mycket mjöl som du tog smör och vispa runt. Späd med buljong ca 2-3 dl kalvbuljong och vispa och koka upp. Späd sedan med vispgrädde ca 1½-2 dl.Smaka av med peppar och salt, samt med ca 1 msk svartvinbärsgelé.. God kokt potatis med skal på serveras till. Samt någon grönsak. T.ex. brysselkål (lätt kokt och halverad) blandad med knaperstekt bacon och lök eller morötter.

Av resten av färsen gör du köttbullar, det blir ca 40 st. De blir jättegoda.