Detta är ett recept jag fick från Creation Wine (Hemel-en-Aarde)  i Sydafrika. Då min man och jag bara är 2 personer valde jag att endast göra 2 stora kycklinglår, (för en hel kyckling här väger minst 2-3 kg) men jag lägger upp receptet för en hel kyckling, men även bilder på våra 2 kycklinglår som vägde 800 gram, så jag halverade receptet när jag gjorde till 2. 

1 ekologisk kyckling, gärna majskyckling 1,5 kg
250 g saltat smör vid rumstemperatur
2-3 kvistar rosmarin, löv finhackade
6 till 8 bruna ansjovisfiléer, med cirka 2 ml olja
3 vitlöksklyftor, krossade
2 teskedar nypressad citronsaft
Grovmalt svartpeppar
Nypa havssalt
250 ml torrt vitt vin
250 ml vatten
Extra rosmarinkvistar och citron att fylla kycklingen med (valfritt)

Förvärm ugnen till 220 ° C. Rengör kycklingen, klappa den torr med pappershandduk och lägg åt sidan.(jag la in kycklingen på 175 grader i 10 minuter i ugnen istället) I en skål blandar du smöret, hackad rosmarin,ansjovisfiléer, olja, citronsaft och krossad vitlök. Använd en sked/gaffel för att grovt mosa ingredienserna tillsammans och krydda med svartpeppar och salt om det behövs. Gnid vitlöksansjovissmöret över kycklingen med fingrarna. Använd en kniv för att lossa huden över bröstet och skjut smör i fickan eftersom det säkerställer en saftig rostning. Spara eventuellt extra smör till vitlöksbröd eller marinader. Fyll kycklingens hålighet med en halverad citron och extra rosmarinkvistar. Använd köksgarn för att säkert fästa upp kycklingbenen.Placera kyckling på ett stekfat och fyll basen med vin och vatten. Detta hjälper till att ånga kycklingen medan den kokar. Täck över toppen av fatet och kycklingen med folie och stek vid 220 ° C i 20 minuter. Ta bort folien och vrid ner ugnen till 180 ° C. Om det behövs fyll på med ansjovissmöret och återgå till ugnen i ytterligare 40 minuter och kolla igen efter 20 minuter. När kycklingen är klar bör huden vara gyllene och krispig.Jag serverade min kyckling med en flaska Creation's 2020 Viognier - ett rikt fruktigt och kommande vitt vin, Viogniers skarpa mineralitet bryter bra igenom anjovissmörets syra. Jag har även serverat med en lätt fruktig rosé Esmeralda från Torres. 

  •