Idag när jag handlade hade de paletilla de codero = lammskuldra i affären. Såg riktigt fint ut. Så jag köpte 1 kg med ben. Detta är något som serveras i Spanien, tror det är svårt att få tag på i Sverige, men man kan välja lammstek/baklägg istället. Jag hade det ca 3 timmar i ugnen, men vet att man även kan låta det gå ca 8-10 timmar i ugnen på riktigt låg värme, 100 grader. Bara att testa. Här kommer mitt recept:

1 kg lammskuldra (räcker till 3-4 personer)

Olivolja + salt & peppar

1 bunte färsk rosmarin

Vitlök (½ av en hel vitlök skruren tvärs över)

2 klyftor vitlök skivade

1 gul lök delad i 2 delar, ej skalad

Vatten

(100 gram iberico pancetta fläsk i tärningar)

2 stora potatis + 1 stor morot eller 2 palsternackor

1 äggula

1 äggula

25 gram ca smör

Västerbottenost riven (alt parmesan) att smaksätta mosen med ½-1 dl

svartpeppar

Förvärm ugnen till 240 ° C, 220 ° C varmluft
Gnid lammet med olivolja, salt och peppar.
Använd en tunn, vass kniv för att göra snitt i lammet, så djupt du kan men utan att tränga igenom lammets botten, stoppa in en ½ vitlöksklyfta+rosmarin. Lägg oskalad halverad lök, halverad vitlök och rosmarin i botten av en panna(gärna en som man sedan kan sätta på spisen)  Lägg lammet ovanpå. Häll vatten runt. Ca 10 cm. 
Täck med ett dubbelt lager folie. Ställ in i ugnen och vrid ner till 180 ° C (160 ° C varmluft).
Stek långsamt i 3 timmar. Kolla när det gått 2½-3 timmar och om den känns färdig (man ska kunna ta en gaffel och ta loss kött) tag av folien och höj tempratursen till 220 grader. Kontrollera att det finns vatten kvar i pannan, viktigt, annars fyll på. 
Grädda i ytterligare 20 till 30 minuter tills ytan är brun och krispig. Jag vände på min efter halva tiden. Jag skivade även 4 skrivor på mitt rökta pancetta iberico och tärnade och stekte rätt hårt, inget måste, jag gillar det, dörför tog jag med det. Skala potatis och morot/palsternacka och koka tills mjukt, mosa med en gaffel, tillsätt en äggula samt smöret, lite svartpeppar och riv i osten. Klart. Håll varmt.
Vila: Ta bort lammet från pannan och lägg över på en tallrik. Täck löst med folie och sedan ett par kökshanddukar och låt vila i minst 20 minuter ca. Under tiden går du såsen. Lyft bort rosmarin och lök från pannan. Löken lyfts ur sitt skal och serveras med maten.Vispa ur så att du får med alla smaker, mosa vitlöken (ta bort ev skal) och fyll på med buljong om det behövs (jag behövde inte) gör en toppredning på 1½-2 msk vetemjöl och häll i pannan. Låt koka 5 minuter. Sila och smaka av. Min behövdes inte kryddas upp, men det är upp till var och en. Så god blev den. Njut!