Här kommer en god lax och spenatpaj. Jag har ingen normalstor pajform här, utan en liten pajform eller en extra stor, så här gjorde jag 2/3 lax-spenatpaj och 1/3 spenat-ädelost och broccolipaj. Det är ju det underbara med pajer att man kan exprimentera precis hus mycket som helst: 

Pajdeg:

 • 75 g smör

 • 2 dl vetemjöl

 • 3⁄4 dl kvarg

 • 2 msk vatten

Fyllning

 • 200 g rökt lax (300 gram för en större form)

 • 1 purjolök

 • 1 msk smör

 • 300 g babyspenat

 • dill

 •   4 ägg

  • 3-3,5 dl grädde (eller gräddmjölk) 

  • ½ tsk salt

  • 1 krm vitpeppar

  • 2 dl riven ost (gärna mozzarella) 

  • Strimla purjolöken och stek mjuk i olja tillsammans med den färska spenaten. ( jag tar bort alla tjocka stjälkar) Krydda med salt och peppar. Vispa ihop ägg, grädde,dill och ost, krydda. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter på 180-200 grader, fördela spenatröran samt laxen (strimlad) och häll över äggblandningen. In i ugnen ca 20-30 minuter. Servera som förrätt eller som lunch med en sallad.

    


    

   Nu när jag gjorde 2 pajer i 1, hade jag ingen dill i äggblandningen, men det kan man givetvis ha. Ja la ut spenatblandningen över hela pajen, sedan la jag ut 200 gram strimlad lax på 2/3 och på den andra biten smulade jag över krämig ädelost, sedan la jag på broccoli (ca ½ stånd lätt kokt) och hällde över gräddblandningen. Man kan även göra den här spenat,broccoli och ädelostpajen i en egen pajform och då blir den vegetarisk!