Marulk är en mycket god fisk, men köper den inte så ofta. Den är jättedyr i Sverige, här på Teneriffa lite billigare. Gjorde den på 2 sätt, dels baconlindad och dels naturell med bara grovsalt, men båda i ugn, och båda blev bra. Serverade med en skaldjurssås men man kan också servera med en rödvinssås (till den baconlindade) eller en vitvinssås eller hummersås. Här kommer receptet:

1 bit marulk på ca 800 gram(blev 2 filéer) 

Grovsalt (ev bacon)

Morot 1-2 samt sockerärtor

2 stora potatis

Riven brännvinsost eller dylikt

Smör+gräddmjölk

Sås:

1 gul lök

1 äpple i mindre bitar

3 dl räkfond+vitt vin (egen)

3 dl grädde

salt, peppar, timjan och cayennepeppar/konjak

Börja med såsen. Gör egen fond, eller köp. Jag brukar göra egen och frysa in i lämpliga förpackningar, så har jag när jag behöver. Börja med att fräsa lök, äpple och några skalade räkor. Häll på vitt vin och fond, koka ca 5 minuter, häll på grädden och koka ca 20 minuter tills äpplena är klara. Tag av från plattan och mixa såsen med en stavmixer tills den blivit slät. Krydda. I och med att äpple är med behövs det lite sting i såsen, jag tog en skvätt konjak men också en del cayennepeppar. Smaka er fram.

Skala morötter, skär i stavar, förbered sockerärtorna. Skala potatis och pressa, koka upp grädddmjölken med smöret och blanda med den pressade potatisen. Tillsätt osten (blir så gott) och krydda med salt och peppar och garnera med färsk timjan vid uppläggning. Woka grönsakerna tills ni känner att de är klara. Det är en smaksak hur al ddente man vill ha dem.

Enklast att köpa färdiga filéer, men det fanns inte, så jag fileade själv, blev 2 st. Alternativ 1 är att lägga grovsalt i en ugnsfast form, lägga fisken ovanpå samt ta grovsalt på fisken, in i ugnen 100 grader, ska vara ca 50 grader inuti när den är klar. Går rätt fort, ca 15 minuter. 

Lägg upp grönsakerna på en tallrik, lägg fisken ovanpå, moset vid sidan samt såsen. Låt väl smaka!