Här kommer en stadig efterrätt som passar bra efter en soppa eller som ensamrätt. Jag bodde 5 år i Wien och där äter man mycket kvarg. I Österrike säger man topfen. Här i Spanien har jag inte hittat den kvargen jag vill använda, brukar därför köpa den italienska, nämligen mascarpone. Den passar utmärkt i efterrätter. Här kommer receptet för 4 personer: 

Pannkakssmet

4 msk smör

2 st ägg
2½ dl mjöl
0,25 l mjölk
1 nypa salt
2 msk florsocker (för att strö över)

40 gram socker

30 gram smält smör

Fyllning

0,5 st citronskal (rivet)
2 st ägg
50 g russin
1 msk rom
250 g mascarpone eller kvarg
30 g mjukt smör
80 g socker (90 g=1 dl)

Ingredienser för att hälla över pannkakorna

1 st ägg
1,25 dl mjölk
1 paket vaniljsocker (8 gram= 1 msk)
1 msk socker

Till pannkakorna, blanda först mjölet med lite mjölk, ägg, salt och socker i en skål – tillsätt tillräckligt med mjölk för att göra en tunn smet. Smält smöret och tillsätt.

Hetta upp en panna och smörj jämnt med 1/2 msk smör. Häll i ca 1/8 av smeten med en slev och snurra kastrullen så att smeten rinner isär och botten på formen täcks tunt. Grädda pannkakorna på låg värme tills de är gyllengula på båda sidor.
Förbered 8 pannkakor på detta sätt och håll dem varma. Om degen tjocknar emellan, rör ner lite mjölk igen.
Till fyllningen, tvätta russinen med varmt vatten, torka av och ringla över rom. Blanda smör med socker och citronskal tills det skummar.
Separera äggen och rör ner äggulorna i smörblandningen. Blanda i ostmassan och russinen. Vispa sedan äggvitan hårt och vänd ner den också.Värm under tiden ugnen till 200 grader (över-/undervärme) och smörj en ugnsform.Bred ut fyllningen på pannkakorna och rulla ihop pannkakorna och halvera på tvären. Lägg pannkakorna i en ugnsform med de skurna sidorna uppåt. (jag gjorde tvärtom, gick också bra men jag la över folie för annars hade det blivit för bränt.)

 


Till toppingen, vispa ett ägg med mjölk, socker och vaniljsocker och häll över pannkakorna. Sätt in formen i ugnen och grädda tills den är gyllene i ca 25 minuter.
Sikta florsocker över pannkakorna och servera när de svalnat lite grand.Jättegott!