Min sambo önskade sig en toscakaka, och gärna med mazarin istället för sockerkaka. Bestämde mig för att prova enbart med mandelmjöl istället för att först göra mandelmassa som inte finns där vi bor. Blev gott. Här kommer receptet:

smör, smält 150 gram

mandelmjöl 128 gram (1 påse)

bittermandelolja 2-4 droppar

maizena eller glutenfritt mjöl  2 dl

vaniljsocker 2 tsk

bakpulver 2 tsk

ägg 2 st

socker 2 dl

mjölk 1,5 dl

Kakan: Sätt ugnen på 175ºC. Smält smöret och låt det svalna lite.

  • 2. Blanda vetemjöl med vaniljsocker, bakpulver och mandelmjöl.

  • 3. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölblandningen, bittermandeloljan och mjölken. Rör om och tillsätt det smälta smöret.

  • 4. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform (jag använde kokos) eller gjutjärnsstekpanna. Grädda kakan i ca. 30 minuter.

    Glasyren:

     75 g smör

    1 dl socker

     1 dl vispgrädde

    1 dl ljus sirap eller honung (jag hade akaciasirap)

  • 300 g blandade nötter och mandlar, grovhackade. Jag använde mandelspån, pistage, valnötter. Jag rostade mandel och valnötter först i en torr stekpanna. Blir godast smak.

     Så här gör du:

    Blanda smör, socker, grädde och sirap i en kastrull och låt blandningen koka till den blir lite tjock och seg. Blanda sedan i de grovhackade nötterna.Bred tosca smeten i ett jämnt lager på den inte helt färdiggräddade kakan. Grädda ytterligare ca.5-10 minuter eller tills toscan fått fin färg. Låt kakan svalna lite innan du försiktigt lossar formen.

     Låt kallna helt innan servering. Kan ätas med lite vispad grädde. Kakan kan även frysas in.