Vi bokade en resa i januari till Bryssel, för att gå på konsert. Då kom jag att tänka på att i Belgien äter man mycket musslor, finns många olika recept. Här kommer ett som jag gillar: Detta är för 2 personer som lunch.

Musslorna:

1 påse blåmusslor 

Vitt vin

Persilja

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

Timjan helst färsk

Grädde

Pommes frites:

2 potatisar

olivolja, havssalt, rosmarin

vitlöksbröd med smör el olivolja, persilja, vitlöksklyfta

Aioli:

1 äggula
1-2 stora vitlöksklyftor
1 krm salt
½ tsk pressad citronsaft
1½ dl olja

  

 


Vispa ihop äggula, citronsaft, saltet och pressad vitlök.Tillsätt oljan försiktigt, först droppvis och sedan i en tunn stråle. Vispa kraftigt hela tiden. Den färdiga aiolin är blank och tjock i konsistensen.

Börja med att tvätta potatisen och skär den i bitar till pommes frites. Sätt ugnen på 225 grader, lägg bakplåtspapper på en plåt, och lägg på potatisen. Spruta över lite olivolja och krydda. In i ugnen. Tar ca 20-25  minuter. Vill ni ha vitlöksbröd till lägger ni in dessa när halva tiden gått så blir det färdigt samtidigt. Under tiden rengör ni musslorna och tar bort skägg. Hacka lök och vitlök, hacka timjan och fräs i en kastrull i olivolja, lägg ner musslorna och häll på vitt vin. Ska inte täcka, ca 1,5 dl vin.Lägg på lock. Sjud sakta tills musslorna öpnnat sig. De som inte öpnnar sig, slänger man. Häll på grädde (ca 1 dl) och smaka av. Vid servering häll över persiljan. Servera i djupa tallrikar med pommes frites och aiolimajonnäs till. Antingen kan man göra egen (vilket är godast) eller tar man lite majonnäs 2/3 och blandar med lite grekisk joghurt 1/3, har i 1-2 klyftor vitlök och lite persilja. In i kylen tills servering.