Oststänger är gott. Man kan servera dem till en soppa eller bara som tillbehör på en buffé. Det allra enklaste är att köpa färdig smördeg, klart på mindre än en halvtimme. Man kan också göra dem på kokt potatis med glutenfritt mjöl och ägg. Välj själv: 

1 smördegsplatta 

1 ägg

Parmesan, Mozzarella el dylikt

Sätt ugnen på 225 grader. Tina smördegsplattorna. Lägg degen på en mjölad yta och kavla ut lite. Skär plattan i 2 cm breda remsor, dra ut dem och vrid dem till spiraler och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Vispa upp 1 ägg, pensla stängerna och strö över ost. Antingen endast parmesan alt en blandning av parmesan och mozzarella eller bara mozzarella. Man kan också strö över vallmofrön eller sesamfrön. In i ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg.

Oststänger med potatis och glutenfritt mjöl

250 gram rå potatis
2½ dl glutenfritt eller vanligt mjöl
1 ägg
25 gram mjukt smör
½ dl parmesan
ev sesamfrön
ev salt

ev mozzarella

 


 

 

 

Smördeg:

2½ dl vetemjöl

½ dl vatten

125 g smör

Blanda vetemjöl, vatten och hälften av smöret i en skål så att degen går ihop. Plasta in och låt vila i kylen minst 30 minuter. Tag fram kavla ut och kavla över resten av smöret och vik först degen dubbel sedan en gång till. Se till att smöret inte "åker ut" utan får fäste. Låt vila i kylen ytterligare en gång ca 20 minuter. Kavla ut till en tunn platta, pensla med uppvispat ägg och ost, gör ett 2-3 slag, kavla ut igen och sporra ut 2 cm breda stänger. Vrid dem och lägg på plåten. Strö ev över sesamfrö eller mer ost. 

Denna gång tog jag 1 ark smördeg, bredde på lite färskost (går bra med creme fraiche om man ej har färskost) påhalva och delade i 2 delar. Ovanpå färskosten tog jag lite strimlad skinka som jag stekte med lite hackad lök, sedan mozzarella ost på toppen. Lägg över den andra delen och ta bort pappret. Bred på lite färskost eller creme fraiche på halva delen och lägg på olika frösorter, jag hade vallmo, sesam, pumpakärnor, solrosfrön m.m. Hittade en blandning på Mercadona. Vik igen. Se bilder. Skär i 2 cm strimlor och vrid dem, lägg på bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg, lägg gärna på lite mer frön. In i ugnen ca 175 grader varmluft tills de fått fin färg.