Paella är en god spansk rätt, som är lite som vår pytt i panna. Man kan använda vad man har hemma. Man kan antingen göra den enbart med skaldjur, och/eller med lite kycklingfilé eller kanin som man använder här i Spanien.  Här kommer mitt recept med fisk och skaldjur:

För 4 personer

500 gram räkor med skal (för att kunna göra god fond)

400 gram musslor (jag älskar almejas som är små och goda) +vitt vin att koka i

Babybläckfisk

Alternativt: 1 paket paella tillbehör från Mercadona, det innehåller: baby bläckfisk, små räkor, kräftor, almejas musslor, blåmusslor. 

2,5 dl avorioris

1 gul lök (+1 till buljonen)

lite tomatpuré till räkfonden

4-5 dl fiskbuljong+2 dl torrt vitt vin (en del av fiskbuljongen kan komma från räkfonden)

2-3 vitlöksklyftor

1 chili

1 röd paprika

1 burk krossade tomater eller helst färska tärnade

1 pkt saffran + 1-2 tsk paprikapulver

Salt, peppar

Kycklingfiléer 2 st

 

Börja med att göra buljongen. Skala räkorna och häll olivolja i en gryta och lägg i lök, kanske lagerblad etc och räkskalen och steka en stund. Lägg till tomatpuré och häll på buljong och vin och låt puttra ca 10 minuter. Sila. Det går att göra paellan med färdig fiskfond eller kycklingfond.

Har ni färska musslor lägg dessa i kallt vatten en stund så att all sand försvinner. Lägg dem därefter i gryta och fyll på med vitt vin (och lite persilja m.m.) och koka försiktigt tills de öppnar sig.Är vinet inte fyllt av sand kan detta användas i paellan. Börja därefter med paellan.

Sautera lök,vitlök, chili, paprika samt lägg i tomaterna. Blanda saffran med buljongen. När grönsakerna är mjuka, häll i riset och bryn lite, späd med buljongen. Låt puttra sakta ca 15-20 minuter. smaka av med salt och paprikapulver. Under tiden steker du bläckfisken snabbt, ev de små räkorna och kycklingfiléen om ni har detta med. Lägg i grytan. Har ni färska räkor lägg i dessa och musslorna 5 minuter innan ni serverar, de ska bara bli varma. Servera med ett gott glas vin.