Idag gjorde jag en italiensk vegetarisk pastarätt! Om alla vegetariska rätter vore så här goda, skulle jag inte ha något problem att bara äta vegetariskt! Romanseco är en hyprid mellan blomkål och broccoli, kallas ofta broccoli romanesco eller broccolo. Men så mycket godare. Man kan klart använda blomkål istället, men det hade inte jag gjort om man kan få tag på romanesco. Här kommer receptet

 

1 huvud av romanesco

2 msk extra virgin olivolja

salt (jag använde salt med örter)

nymalen svartpeppar

3 stora vitlöksklyftor, finhackade

1/2-1 dl med kalamata oliver, skivade på mitten i längdriktningen

2 matskedar kapris, grovt hackade

röda paprika flingor efter smak

1-2 dl hackade italienska persiljelöv, plus mer för garnering

1 kg torkad linguini eller fettuccinpasta färskrivet parmigiano-reggianoost, för servering (valfritt)

Förvärm ugnen till 225C grader.

Skär bort romanesco-basen och dela den i hälften, sedan i fjärdedelar. Skär alla större blommor i hälften med en kniv för att matcha storleken på de andra blommorna. Placera blommorna på en plåt och häll på 1msk olivolja,salt och nymalen peppar. Fördela blommorna i ett jämnt lager och se till att blommorna inte vidrör varandra om möjligt. Ca 15-20 minuter i ugnen.

Under tiden koka en stor kastrull med saltat vatten till pastan. Värm den återstående olivoljan i en stekpanna på medium till låg värme. Tillsätt vitlök och stek i 1- 2 minuter under omrörning kontinuerligt eller tills doftande. Låt inte den få färg. Tillsätt kalamata oliver, kapris och röda paprika flingor i pannan och stek i ytterligare en minut. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt hälften av persiljan i stekpannan och håll blandningen varm - från värmen - när du lagar pasta.

Koka pastan tills den är al dente och spara en kopp kokvatten. Lägg tillbaka pastan i kastrullen och tillsätt kalamata-oliv- och kaprisblandningen och rostad blomkål. Blanda försiktigt, tillsätt återstående hackad persilja och en touch av extra jungfruolja och sparat kokvatten om det är torrt. Smaka med smak och salt.

Servera genast och garnera med hackad persilja och parmesan ost som önskas och ett glas gott rött.