Igår morse såg jag en video på en rätt här från Kanarieöarna. En rätt man kallar zigenararm med zucchini-och räkfyllning. Påminde mig på något vis om gångna tider, och jag beslöt mig för att försöka. Blev riktigt gott, tror att det även blir gott med svampfyllning, helst kantarell men även annan svamp. Det bästa är att man kan förbereda den, och göra det sista innan gästerna kommer. Kan serveras som förrätt eller vickning/kvällsmat. Här kommer receptet:


 

1 zucchini 

4 ägg 

2 msk strösocker

3/4 dl maizena eller glutenfritt mjöl drygt (50 gram)

1 tsk bakpulver

 

400 gram räkor

3/4 dl maizena eller glutenfritt mjöl (50 gram)

räkbuljongen

mjölk (ca 1 kopp)

salt, peppar

Ost till gratinering (gärna mozzarella)

Börja med att skala alla räkor. Här på Teneriffa är räkorna lite större än i Sverige, så ni kan ta de räkor som är lättast att hantera och som ger bäst smak. Lägg skalen i en gryta med lite olivolja, fräs helt kort och fyll på med vatten så att det knappt täcker.Tryck gärna på räkhuvudena så att de släpper sin goda saft. Koka upp och låt koka ca 10 minuter. Sila och behåll buljongen. Hacka räkorna och stek dem lite i olivolja och häll över mjölen och rör. Späd med räkbuljongen och mjölk. Ta lite i taget och när stuvningen blivit tjock ta av från plattan och salta och peppra och låt kallna. 

Riv zucchini på ett rivjärn så att det blir tunna skivor. Mina blev nästan för tunna, men det blev bra ändå. Lägg ut på en stor tallrik/fat, salta lite och lägg över plastfolie och sätt in i mikrougnen på mellan 1-2 minuter så att det blir mjuka. Tag ut och torka (lägg över) med hushållspapper. Jag fick göra 2 tallrikar. Ta fram en ugnsplåt och lägg på bakplåtspapper och täck med zucchinin. 

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa de 4 äggen med sockret tills det blir en krämig tjock ljus smet. Blanda mjöl och bakpulver. Sikta över mjölblandningen (med en sil, mjölet blir lättare då) och vänd i detta i äggblandningen med en spatel/slickepott. Äggblandningen ska vara tjock och trögflytande. Häll denna blandning över zucchinin och bred ut ett jämnt lager. Sätt in i ugnen i 10-15 minuter tills smeten är vackert brun. Ta ut och lossa lite i botten på ena långsidan, men bara yttersta kanten.

Tag fram den kalla räkstuvningen och bred över rulltårtan. Börja nu att rulla ihop (börja där ni lossat kanten lite) med hjälp av bakplåtspappret. Hit kan man förebereda. Låt den finna rullen ligga på bakplåtspappret och garnera med riven mozzarellaost och sätt in i ugnen på 225 grader tills osten smält. Servera och njut!