En god variant på räksoppa. Man kan ju variera sig när det gäller räksoppa, endast fantasin sätter gränser. Vill man inte göra egen räkfond kan man förenkla genom att köpa färdig. Fast jag tycker ju att den egna blir bäst, och man ska ändå skala räkorna!

Till buljongen:

Skal av ½ kilo räkor

1 gul lök

1 morot

2 vitlöksklyftor

½-1 chili beroende på styrka

1 msk tomatpuré

5 dl vatten + fiskbuljong eller ännu hellre hummerfond om ni har 2 msk

1½ dl vitt vin 

2-3 dl vispgrädde

1 skvätt cognac (kan uteslutas)

salt, peppar + ev cayennepeppar

 Hacka lök, vitlök och morot i en lökhackare.Häll lite olja i en gryta, och fräs lök,vitlök och morot  och låt bli mjukt, tillsätt sedan tomatpurén och den finhackade röda chilifrukten. Häll på vatten och fiskbuljong eller fond och låt puttra ca 15 minuter under lock. Sila soppan. Koka upp och häll på vin och vispgrädde. Låt småputtra tills soppan känns lite krämigare och har reducerats, om du inte tycker att den är tillräckligt krämig vispa upp 1-1½ msk maizena med lite vatten och tillsätta och låt koka upp.  Stäng sedan av och låt stå och dra. Lägg upp räkorna i en tallrik, toppa med färsk dill, häll upp soppa rykande het. Servera med ett gott bröd. 

 Till soppan:

1 gul lök skivad eller purjolök (ej det gröna)

2 morötter skivade

½-1 squash skivad i Silad räkbuljong

1,5 dl vitt vin

2 dl creme fraiche

1 tärning skaldjursfond ca 2,5 dl

4-500 gram laxfilé i bitar

150 gram färsk spenat hackad

 Fräs lök och grönsaker en stund. Häll på räkbuljongen och skaldjursfonden och vitt vin, och låt puttra en stund. Tillsätt creme fraiche och lax och låt puttra ytterligare 5 minuter, lägg i spenat och räkor och låt det bli varmt.

  


Servera med aioli och ett gott gärna hembakt bröd!