Igår provade jag 2 nya recept med saffran i. Bullarna i detta recept var de i särklass godaste. I mitt tycke en riktig hit! 

Deg:

200 gram smör

1 gram saffran

5 dl mjölk standard

0,5 dl vispgrädde

50 gram jäst

2 ägg

2 dl strösocker

1 krm salt

16-17 dl vetemjöl

1,5 dl socker 

Kardemummafyllning:

300 gram rumstempererat smör

30 gram vaniljsocker

30 gram hela stötta kardemummakärnor

Topping:

75 gram mandel skalad och hackad

15 gram hela stötta kardemummakärnor

1,5 dl brunt socker

Sockerlag

1 vaniljstång

1,5 dl socker + 1,5 dl vatten

Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran och låt det koka upp. Tag kastrullen från värmen och häll i mjölk och grädde, om det är för varmt låt det svalna till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Tillsätt äggen, strösocker och salt. Arbeta in mjölet lite i taget tills degen börjar släppa från kanten. Jag knådar ca 10 minuter i maskinen. Låt jäsa under handduk till dubbel storlek ca 1 timma.

 


 

Dela degen i två bitar och kavla ut.

Bred på kardemummafyllning. Vik en tredjedel mot mitten, vik den andra så att man får en platta med tre lager. Skär ut 2 cm breda degremsor, tvinna dem och snurra ihop till en knut. Blir ca 30 stora bullar, kanske 40 om man gör mindre. Låt jäsa till dubbel storlek. Värm ugnen till 220 grader, lägg en matsked med fyllning på varje. Grädda i mitten av ugnen ca 10-15 minuter. Pensla bullarna med sockerlag direkt när de kommer ut från ugnen. Ät och njut!