Idag gjorde jag pizza, något jag mycket sällan gör, men såg en pizza i 3 lager som såg trevlig ut, och ville prova. Lite annorlunda, god och som sagt trevligt att bjuda på en buffé eller som tapas när man får några gäster. Givetvis kan man använda det man tycker om, t.ex. skinka och ananas, eller vad man så önskar. Här kommer receptet:

Pizzadeg för 3 små tunna pizzor

25 gram jäst

½ tsk salt

1 tsk socker

0,3 dl olivolja

1,5 dl 37 grader vatten

3,5 dl mjöl

Tomatsås för pizza

2 stora klyftor vitlök (eller 3 små) finhackade

1 msk tomatpuré

1 burk tomater

salt, svartpeppar och socker

Fyllning

8 skivor god salami

8 skivor mozarellaost

Mozarella riven

Tomatsås

 Olivolja

Färsk basilika (oregano)

Gör först pizzadegen. Smula jäst i en skål, tillsätt salt,socker,olivolja samt 37 gradigt vatten. Tillsätt mjöl i typ 3-4 omgångar och få till en smidig deg. Strö lite mjöl över, lägg över en ren handduk och låt jäsa minst 30 minuter, ska vara nästan dubbelt så stor. Tag upp på mjölat bakbord, dela i 3 delar och kavla ut till tunn rund pizzadeg, 3 st.

Under tiden gör tomatsåsen.

Häll lite olivolja i en kastrull, tillsätt vitlöken och låt fräsa, tillsätt sedan tomatpurén. 


Därefter tomaterna på burk. Låt puttra tills såsen känns tjock och smaka av med svartpeppar, salt och lite socker.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, lägg på först runda pizzadegen. Lägg på tomatsås, därefter riven mozarellaost, sedan salamiskivor (jag hade 4 tunna stora skivor i halvmåneform) sedan en tunn skiva mozarellaost.

Lägg över en till rund pizzadeg, och gör om samma procedur som på första. Därefter lägger man över den 3 biten pizza, och kniper ihop så att pizzan inte går upp.

Dela sedan pizzan i 4 fyra delar, därefter en gång till, så att det blir 8 delar. Dela rakt igenom. Börja sedan att vika upp den översta degfliken, därefter salami sedan ost, sedan deg igen osv. När alla dessa flikar är uppvikta har man fått ett hål i mitten av pizzan. Blanda olivolja med färsk hackad basilika (eller oregano, går även med torkad om man inte har färsk) och pensla pizzan med detta. Sätt in i mitten av ugnen 200 grader ca 30-40 minuter.

Servera! Man kan lägga över ruccola om man vill. Jag satte en skål med tomatsås i mitten.