Blev så sugen på att göra mjuk kola. Denna gången gjorde jag den mjuk, men man kan göra lite hårdare och då ska man upp i temperatur till ca 140 grader istället för 122. Här kommer receptet som passar lagom till en avlång kakform med bakplåtspapper i:

3 dl vispgrädde

2,5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 dl ljus sirap (jag hade agavesirap)

100 g vit choklad

50 g smör

0,5 tsk flingsalt

flingsalt att garnera med

Täck en form (typ avlång sockerkakasform) som får plats i kylskåpet med bakplåtspapper 

  1. Ha ner vispgrädde, strösocker, vaniljsocker och ljus sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp till 122 grader, rör om försiktigt då och då men skrapa inte i botten på kastrullen. Detta tar ca 25-30 minuter. Man måste passa så det inte kokar över.

  2. Grovhacka den vita chokladen om du inte använder chokladknappar. Ta bort kastrullen från värmen och ha ner chokladen, smöret och 0,5 tsk flingsalt. Rör om tills chokladen och smöret smält helt och hållet och du har en jämn fudgesmet.

  3. Häll upp smeten i formen, bre ut i ett jämnt lager, garnera med flingsalt och ställ i kylskåpet för att stelna.Gärna över natten. Skär upp i bitar och servera direkt eller slå in kolan i smörpapper och förvara fudgen i en lufttät burk i kylskåpet eller skafferiet.