Det här är också en klassisk rätt, skomakarlåda med rökt fläsk-och purjolöksfräs samt rödvinssås serverat med potatismos. 

Skomakarlåda med rödvinssås och potatismos för 2 personer

½ lök hackad

2 vitlöksklyftor hackade

svålen från fläsket

1 dl rödvin (eller lite mer)

2,5 dl oxbuljongtärning eller 2 msk fond om ni har

2-3 tsk timjan eller ännu hellre 2 kvistar färsk timjan

1 msk brunt rörsocker

1-2 tsk maizena

Peppar 400 biff

150-200 gram sidfläsk (jag använde pancetta iberico)

1 liten purjolök eller ½ stor

 


 

2-3 stora potatis

1 stor klick smör ca 50-100 gram

Lite grädde och mjölk ca 1 dl (blir det inte luftigt nog, värm lite mer och späd)

Börja med att göra såsen. Skär bort svålen från fläskbiten. Lägg svålen med fettet neråt i en gryta, tillsätt löken,vitlök och fräs sakta tills löken är mjuk och karmelliserad. Tillsätt rödvin och timjan. Koka ner till hälften. Tillsätt fond och koka ner ytterligare. Sila såsen och se till att få med alla smaker. Rör ut maizenan i vatten och red såsen. Smaka av med kryddor om det behövs typ peppar och timjan,men framförallt tillsätt en klick smör ca 25 gram. 

Hacka fläsket och purjolöken i fina bitar, bryn fläsket knaprigt och tillsätt sedan purjolöken som bara ska bli genomskinlig.Skala potatisen och koka. När potatisen är klar pressa den genom en potatispress. Smält smör och häll på gräddmjölken och häll över potatisen och vispa till ett luftigt mos. Man kan utesluta gräddmjölk och bara ta smör.

Krydda biffen med salt och peppar. Fräs biffen ca 2 minuter per sida. Låt den vila. Under tiden värmer man de rökta fläsktärningarna och purjolöken om det behövs.

Lägg upp potatismos, biffen ovanpå, häll lite sås runt om moset, lägg därefter på biffen samt fläsk-och purjolöksfräset. Servera med ett gott glas rött till. Och om så önskas en grönsak. Njut!