Jag bara älskar varmrökt lax. Här kommer en smörgåstårta med varmrökt lax, skagenröra samt äggröra som jag hittade på Catharina Königs sida. Jag har ändrat lite grand. Här är receptet på en liten smörgåstårta för 2-4 personer. 

 

 

8 vita kantskurna skivor bröd

200 gram varmrökt lax

125 gram räkor

½ liten rödlök

Några droppar citronsaft

2 ägg hårdkokta

2 tsk Kalles kaviar

Färsk dill, färsk gräslök

Salt, svartpeppar

2 dl creme fraiche + 2½ dl grekisk joghurt eller endast 5 dl creme fraiche + 3/4 dl majonnäs

1 msk pepparrot

100 gram färskost typ Philadelphia (här köper jag Mercadonas) 

Lite citroncest

Rökt lax att garnera med samt lite ruccola,rädisor och citron

Börja göra de olika fyllningarna. Jag börjar med att varmröka min lax, men de som kan köpa den slipper det. Finfördela laxen och blanda med 1/3 av joghurten och 1/3 av majonnäsen, krydda med lite svartpeppar. Man kan blanda i ett halvt litet grovrivet äpple, ger en frisk smak. Skala räkorna och hacka dem fint, finhacka rödlöken och dillen, blanda ihop med 1/3 av joghurten och majonnäsen samt krydda med salt och peppar. Smaka av med lite citronsaft. Hacka de hårdkokta äggen (jag hackar alltid vitan och gulan var för sig), blanda 1/3 av majonnäs och joghurt med de hackade äggen, gräslök samt Kalles Kaviar. Smaka av med salt och peppar. 

Lägg 2 st brödskivor på ett fat, bred över laxfyllningen. Lägg på ytterligare 2 skivor och bred över äggfyllningen. Lägg på 2 skivor till och bred på räkfyllningen. Täck med de sista 2 skivorna. Vispa ihop ca 2 dl creme fraiche med 100 gram färskost och 1 msk pepparrot. Smkasätt med lite citroncest. Bred detta över alla sidor på smörgåstårtan. Täck med plastfolie och ställ in i kylen till nästa dag. Tag fram tårtan och dekorera den med laxskivor (rosor?), rädisor,ruccola och kanske lite tunna citronskivor. Hade även lite ätliga blommor ovanpå.

Servera gärna med ett gott glas vitt.