Soppor är gott! Här kommer ytterligare en, nämligen en sparrissoppa med potatis. Mycket uppskattad av min man. 

1 msk jungfru olivolja

1 msk osaltat smör

1 liten gul lök, tärnad

1 stor purjolök, bara vita och ljusgröna delar, tunt skivad

2 buntar sparris

2 potatisar skalade och tärnade

1,2 liter kycklingbuljong

färsk citronsaft, efter smak

salt

nymalen svartpeppar

Gräslökskräm:

  

 


1/4 kopp kyld vispad grädde

  • 1 matsked finhackad gräslök, plus mer för garnering

  • nypa salt

  • Skär av och kassera bakre delen av sparrisen. Skär sparris i 1cm breda bitar och lägg åt sidan.

    Förbered soppan: Värm olivoljan och smöret i en stor kastrull på medelhög värme. Tillsätt purjolök och lök och en stor nypa salt. Stek över medium värme i cirka 5-7 minuter, eller tills purjolökarna och löken är mycket mjuka och börjar bli genomskinliga. Det är OK om de får en liten färg.

    Tillsätt sparris och potatis och fortsätt att laga i ytterligare 3-4 minuter under omrörning . Tillsätt kycklingbuljongen och koka upp. Sänk ned värmen till en sjuda och fortsätt tillagningen, med kastrullen delvis täckt, i ytterligare 15 till 20 minuter, rör om då och då, eller tills sparris och potatis har kokats igenom och känns mjuka.

    Mixa soppan med mixer tills den är jämn. Krydda efter smak med att pressa färskcitronsaft, salt och nymalen peppar. Låt stå på mycket låg värme tills den är klar att serveras. Förbered gräslökskrämen: Vispa grädden tills den är styv. Tillsätt saltet och blanda försiktigt i den hackade gräslöken. Servera soppan och tillsätt gräslökskräm (jag använder två skedar för att forma den till en quenelle) - den flyter och börjar långsamt smälta i soppan när du äter den. Pynta med finskivad gräslök och servera genast. Eftersom min man älskar knaperstekt bacon brukar jag ta 3 skivor rökt bacon (till 2 pers) och knapersteka och servera till.