Så har jag äntligen köpt en "sushilåda" så jag lätt kan göra egna sushi. Riktigt enkelt. Bara fantasin sätter gränser. Ta det ni själv tycker är gott och prova er fram. Receptet räcker till ca 5-6 noriark. Ni får dubbla om ni vill använda ett helt paket som innehåller 10 ark.

3 dl sushi ris

3 dl vatten

½ dl risvinäger

1/4 dl socker

1 msk mirin (eller 1 msk vitt vin+½ msk socker)

1 tsk salt

Fyllningar förslag:

Noriark/sjögräsark ½ paket

Avokado 1-2 st i tunna klyftor

Crabsticks skurna längs med

Lax ca 150-200 gram i stavar 

Rostade sesamfrön

ev philadelphiaost

Räkor 4 st , majonnäs

Tonfisk rå ca 4 skivor

½ Gurka urkärnad skuren i  långa stavar ca 1 cm

Morot lätt kokt i tunna stavar

Majonnäs + sriracha

Wasabi

Soja 


 Börja med att tvätta riset. Lägg det i en stor bunke och häll på vatten. Rör om med händerna och byt vatten i bunken tills vattnet är klart och genomskinligt. Häll av och låt droppa av ordentligt i en sil.Koka riset i 3 dl vatten (utan salt!) på låg medelvärme i 18 minuter. Dra av från värmen och låt stå i 15 minuter. Lägg sedan riset i en stor skål. Blanda risvinäger med socker, salt och mirin till sockerkristallerna löst sig. Häll över riset och blanda försiktigt med en fuktig träslev eller slickepott.

Tag fram plastformen, lägg ett noriark i den (den matta sidan uppåt), lägg i ris. Eventuellt stryk ut lite wasabi (mycket tunt lager) eller ta lite rostade sesamfrön eller lite srirachamajonnäs eller vanlig majonnäs och lägg sedan på det ni tycker om. Kan vara t.ex. lax,gurka & avokado eller morot i tunna stavar & crabsticks m.m. Därefter ett lager ris till, vik över noriarket och skär bitar med en vass kniv. Servera med japansk soja och t.ex. srirachamajonnäs.