Vi har ju den lyckan att vi nästan alla dagar i veckan(förutom måndagar då man inte fiskar på söndagar) kan köpa färsk torsk. Det är verkligen lyx. Här kommer ett recept där den serveras med beurre blanc (vitvinssås). Recept för 2 personer

300 gram färsk torsk (jag hade 323 gram här)+ salt+ peppar

100-150 gram iberico pancetta knaperstekt 


ev ½ rödlök + 2 soltorkade tomater strimlade

4 potatis+smör+flingsalt

1 stor morot

½ schalottenlök

½ dl vitt vin

½ dl fiskbuljong eller fond 1 msk

½-1 dl vispgrädde

½ msk maizena

½ msk smör

½ citron

salt

Börja med potatisen. Koka potatisarna med skal till de är klara. Ringla smör i en ugnsfast form, lägg i potatisarna och knacka sönder dem med något trubbigt. Ringla över smör och salta ordentligt. Knaperstek under tiden ibericopancetta (som jag skurit i tunna remsor) tillsätt på slutet ev strimlad soltorkad tomat och lite rödlök strimlad. Detta kan uteslutas. Smält smör i en ugnsfast form, salta och peppra fiskfiléerna och lägg i dem. In i ugnen på 200 grader, tills innertempraturen är 55 grader. Tag ut och låt vila. Höj ugnstempraturen till 300 grader grill, sätt in potatisen i ca 5 minuter tills de fått färg. Under tiden fisken är i ugnen kan man göra såsen. 

 Skala och hacka schalottenlök. Sautera löken i lite olja och slå på vinet när löken mjuknat. Låt vinet koka ner till hälften. Slå på fiskbuljongen och fortsätt reducera. Häll i grädden och låt det koka ihop. Red av såsen med maizena till önskad konsistens. Mixa allt och tillsätt smör. Smaka av med salt och citron. Sila såsen. Värm såsen och skeda den över fisken vid servering.

Servera med morot kokt i stavar och lite persilja samt ett gott glas vin. Går bra både med vitt och rött.