Finns många olika sätt att göra, här kommer några olika man kan prova:

3 äggulor, 3 msk florsocker, 1 msk vaniljsocker, 2 tsk äkta vaniljpulver , 3 dl visp.Blanda äggulor, florsocker och vaniljsocker, vispa pösigt. Vispa sedan grädden och blanda med äggsmeten, rör ihop till en tjock kräm. Om man förvarar i kylen under natten kan den dela sig lite, men den går snabbt ihop om du vispar upp den igen.

Vaniljkräm enkel:

1 ägg,

½ dl socker

2 msk maizena

2½ dl mjölk

2 tsk vaniljsocker

Vispa ägg + socker + maizena, häll i 2½ dl mjölk i en kastrull och sjud tills såsen tjocknar. Tag bort från spisen och häll i 1-2 tsk vaniljsocker, smaka av så att ni tycker att smaken blir bra. Låt svalna.

Vaniljkräm enkel:

 

1 ägg

2 msk socker

1 msk potatismjöl

4 dl mjölk (3%) eller matlagningsgrädde

2 msk vaniljsocker eller vanillinsocker eller 1 msk Vanila

vispad grädde

Blanda allt utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud blandningen på svag värme tills såsen tjocknat, vispa hela tiden. Såsen ska inte koka, då stelnar ägget och såsen skär sig. Använd inte stålvisp till rätter med ägg, för då blir såsen lätt gråaktig. Häll upp såsen och vispa i den då och då tills den svalnat. Späd ev såsen med 0,5-1 dl mjölk eller grädde. Smaksätt med vaniljsocker när den kallnat. Blanda den ev med vispad grädde strax före serveringen.

Vaniljsås med vaniljstång:

2 dl vispgrädde

  • 3 dl mjölk

  • 1 vaniljstång

  • 3 ägg, endast gulor

  • 2 msk socker

  • 2 tsk potatismjöl

Blanda hälften av grädden och 2/3 av mjölken i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Blanda resten av mjölken med äggulorna, socker och potatismjöl och vispa i det i kastrullen. Värm sakta under omrörning, till såsen tjocknat. Ställ kallt. Vispa upp resten av grädden och vänd ner i såsen innan servering.