Bara älskar varmrökt lax, och det finns inte här på Teneriffa, därför fixar jag det själv! I Sverige finns det röklådor Abu man kan köpa, jag har köpt en liknande.


 

 


 

Här kommer recept:4 personer

750 gram färsk lax 

1 l vatten+1 dl grovsalt + 2 msk socker 

Färskpotatis

Cocktailtomater och/eller paprika

Sockerärtor eller färsk sparris

Rödlök skivad

Några rädisor skivade

Om ni vill ha vinägrett: Olivolja, fransk senap, salt, peppar, honung, lite vatten

Dressing till krämig potatissallad:

2 dl creme fraiche

1 dl majonnäs

2 dl vispgrädde

2 tsk dijonsenap

2 tsk honung

havssalt,peppar

½ äpple i små bitar

2 msk bostongurka

Blanda allt och smaka av.

Sås 1:

1-1,5 dl grädde vispad

1-1,5 dl creme fraiche

½ dl majonnäs

Rödlök hackad

2-3 msk bostongurka (eller efter smak)

½ äpple hackat

Salt, peppar,ev lite honung, färsk gräslök och färsk dill hackad

Sås 2:

2 dl creme fraiche

1 dl majonnäs

Rödlök hackad

1-2 tsk fransk senap

Färsk hackad dill & persilja samt salt & peppar och honung

Börja med laxen,blanda vatten,salt och socker, koka upp, lått svalna. Lägg i laxen, ska vara täckt av vatten. In i kylen ca 1 timme.

Lägg flis i röklådan, lägg över fatet, därefter grillgallret (har ni 2 fiskar tag båda gallren) lägg fisken på gallret, stäng locket, obs ventilen ska vara stängd. Häll i tändvätska i de två tändarna och tänd på. Finns en mycket bra video på youtube om man söker på abu garcia röklåda för varmrökt lax. Sätt över lågorna och vänta 15-20 minuter, beroende på hur stor laxbit ni lagar. Därefter tag av från elden, öppna ventilen och vänta 5 minuter. Klart! Blir superbra. 

Under tiden har du kokt färskpotatis och låtit den kallna.Man kan givetvis också servera med kokt färskpotatis. Förväll sockerärtor. Blanda potatis, sockerärtor/sparris, cocktailtomater, rödlök och rädisor. Jag brukar ta lite vad som finns i säsongen eller vad jag har hemma. Gör dressingen, häll över och låt stå och dra. Gör lite olika dressing varje gång. 

Blanda ingredienserna till de 2 såserna och låt dem mogna.Som ni kanske ser på bilderna har jag även gjort en tredje sås med samma bas som i nr två, men jag tillsatte wasabi (smaka) och honung och kryddor.Blev jättegod! Man kan även servera en romsås till. Servera med ett gott vitt vin.