Den här äppelkakan bakade jag för första gången säkert för minst 25 år sedan. Tyckte den var så bra för att det är rivna äpplen och det gillade mina barn. Många mindre barn har svårt för äppelbitar. Den är oerhört lättlagad också. Nu hade jag nästen glömt bort den, men här är den:

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl socker

75 g smör

1 ägg

3 små äpplen

Blanda de torra ingredienserna. Finfördela fettet i blandningen, vispa upp ägget och blanda i det, men rör så lite som möjligt, massan ska vara smulig.

Lägg hälften av degen som en ruta på ett bakplåtspapper. Riv eller skiva äpplen och lägg på. Täck med resten av degen och grädda kakan i 225 grader i 20 minuter.

Servera den med en god vaniljsås! Går också med vispad grädde el yoghurt med vanilj. Här kommer ett recept på en enkel vaniljsås om man inte har vaniljstång hemma:

1 ägg

2 msk socker 1 msk potatismjöl

4 dlmjölk (3%) eller matlagningsgrädde

2 mskvaniljsocker eller vanillinsocker eller 1 msk Vanila

vispad grädde

  1. Blanda allt utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud blandningen på svag värme tills såsen tjocknat, vispa hela tiden. Såsen ska inte koka, då stelnar ägget och såsen skär sig. Använd inte stålvisp till rätter med ägg, för då blir såsen lätt gråaktig

  2. Häll upp såsen och vispa i den då och då tills den svalnat. Späd ev såsen med 0,5-1 dl mjölk eller grädde. Smaksätt med vaniljsocker när den kallnat. Blanda den ev med vispad grädde strax före serveringen.  Eller en lite finare här: 

  3. 2 dl vispgrädde
  4.  3 dl mjölk
  5.  vaniljstång
  6.  ägg, endast gulor
  7.  2 msk socker
  8.  2 tsk potatismjöl
   1. Blanda hälften av grädden och 2/3 av mjölken i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen.Blanda resten av mjölken med äggulorna, socker och potatismjöl och vispa i det i kastrullen. Värm sakta under omrörning, till såsen tjocknat. Ställ kallt. Vispa upp resten av grädden och vänd ned i såsen innan servering.

   2. Vispa upp resten av grädden och vänd ner i såsen innan servering.

   3.